Campingtält för semestern

Att campa i tält är roligt, spännande och ger en känsla av frihet likt ingen annan. Att kunna ge sig ut i naturen och slå upp sitt campingtält där andan faller på är lockande, men innan du ger dig ut bör du dels fundera på vilket typ av tält du behöver, men också ha koll på vilka regler som finns. Får man verkligen slå upp sitt campingtält var som helst? Vad säger allemansrätten?

Välj rätt campingtält

Det finns mycket att ta i beaktning när man ska välja ett campingtält för semestern. Beroende på vilka behov du har och vad du ska använda ditt tält till, finns det vissa campingtält som är bättre lämpade. Här guidas du igenom några av de olika behov som du behöver tillgodose när du väljer ett tält att campa i.

Tältcamping under säsong

Att campa med tält under en ljummen sommarnatt är en barnlek i jämförelse med den som sker under en isande kall januarinatt – om du inte har rätt utrustning vill säga. När du väljer campingtält bör du fundera på var du ska använda det, men även över när du ska använda det. På ett kalfjäll i Lappland krävs ett tält av en helt annan kaliber än ett som ska användas för tältning på Smögens camping.

  • Ju fler bågar ett tält har desto stabilare är det och desto bättre vindstabilitet. Fler bågar innebär också ett tyngre tält så det kan vara bra att anpassa sin packning därefter om du ska vandra mellan dina olika campingplatser.
  • Tält med uppdragen tältbotten, flera bågar och nätpaneler som går att försluta är att rekommendera när du ska tälta på vintern. Ett campingtält med låg golvväv passar sig bättre för användning under vår, sommar eller höst.

Campingtält för en eller flera personer

Beroende på hur många ni är som ska sova i tältet – om du ska sova ensam eller med hela familjen, är givetvis avgörande för hur stort campingtält du bör satsa på. Om du ska campa ensam kan du välja ett lite mindre tält, men många tält går idag att slå samman om ni är flera som ska campa tillsammans.

Vandringstält

Om du ska på vandringssemester vill du satsa på ett tält som uppfyller några olika kriterier:

  • Vikten - Tältet ska vara både lätt och enkelt att bära
  • Storleken - Ju mindre tält, desto mindre väger det i regel
  • Kupoltält - Fristående tält som enkelt kan monteras på platser där det inte finns möjlighet att använda tältpinnar
  • Smidigheten - Det ska vara enkelt att sätta upp och plocka ner tältet

UV tält för barnfamiljer

När det gäller att skydda dina små från solens skadliga strålar är ett UV tält ett utmärkt val. UV tält för barn, speciellt designade för att ge optimalt solskydd, är idealiska för familjeutflykter. Hitta bäst UV tält på Resmedbarn.nu i deras bäst i test som ger dig alternativ för baby och även större barn. Dessa tält är ofta utformade som pop up-modeller, vilket gör dem enkla att sätta upp och ta ner.

Ett soltält för barn är inte bara praktiskt utan också ett säkert sätt att njuta av utomhusaktiviteter samtidigt som man skyddar de små från stark solstrålning. Utforska de bästa UV tälten på marknaden hos Resmedbarn för att hitta det perfekta tältet för din familj.

Tälta i Sverige – Regler

Att tälta är ett bekvämt och helt unikt sätt att komma nära inpå naturen och dess vilda liv. Men vad säger allemansrätten om att slå upp ett tält i naturen? Det är tillåtet att tälta så gott som överallt i naturen, men det finns vissa regler och undantag som du bör känna till innan du väljer var du ska tillbringa natten i ett campingtält.

Allemansrätten – tälta

Så här säger allemansrätten om var du får lov att tälta i naturen. Om du vill veta mer kan du vända dig till Naturvårdsverket.

  1. Det är tillåtet att tälta någon enstaka natt med ett fåtal tält.
  2. Tältning med fler tält kräver markägarens tillstånd. Om du ska tälta i en större grupp kan du få mer information om vad som gäller hos Naturvårdsverket.
  3. Tältning ska ske utom synhåll och utan att störa markägaren och utan att naturen tar skada.
  4. Slå upp ditt tält på tålig mark som inte används för jordbruk, som betesmark eller för plantering av växter.
  5. Det är inte tillåtet att slå upp sitt tält nära boningshus.
  6. Det är inte tillåtet att bryta grenar, att förstöra fridlysta växter eller att elda på känslig mark. Håll dig alltid uppdaterad på vilka eldningsförbud som gäller där du befinner dig.
  7. Det är tillåtet att plocka bär och svamp.
  8. Att slå upp ett campingtält i ett naturreservat eller i en nationalpark är generellt sett tillåtet, men det finns särskilda regler. Reglerna finns angivna på anslagstavlor i området, men går också att finna hos kommunen eller den lokala Länsstyrelsen.
  9. Förbud mot tältning kan finnas i nationalparker, friluftsområden, naturreservat, på idrottsområden, i allmänna parker och på andra liknande områden. Det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller i den kommun som du befinner dig i. Information finns att hämta hos kommunen eller hos polisen.

Video producerad av Svenskt friluftsliv.